Sider

29. dec. 2012

Madplan uge 1

Lige om lidt starter 2013, og vi har valgt at sparke året i gang med en "Tøm fryseren"-uge. Derfor var der ikke meget der skulle købes ind til planen, men alligevel har vi brugt flere penge end vi plejer. Vi valgte at udnytte et godt tilbud, og købe 6 kg. hakket oksekød, og så skulle jeg også købe ind til min fødselsdag. Desuden var der sushi-topping på tilbud, så det måtte jeg jo også lige fylde lageret op af :)

Nu har vi så også oksekød til et par dage ;)


Her er næste uges madplan. Jeg har sat stjerner ud for alt det vi har i fryseren:


  • Mandag: Nytårsaften J
  • Tirsdag: Kyllingedeller* med grønlangkål* og rugbrød*
  • Onsdag: Forårsruller* (Fyldet er i fryseren)
  • Torsdag: Sushi
  • Fredag: Wok* med kylling*
  • Lørdag: Fødselsdagsmad – Mia har gæster
  • Søndag: Kylling* med bacon* og græskarmos*


Indkøb:
Rispapir
Müesli
Mælk
Madlavningsfløde
Hvedemel
Hk. Svinekød
Gær
Sødmælk
Æg
Flormelis
Partypølser
Sushifyld
Fiskefrikadeller (De var billige)
Oksekød


Vi har i alt handlet for 530 kr. i denne uge. For det har vi bl.a. fået 6 kg. hakket oksekød 6-8%, 5 pakker sushitopping og alt hvad jeg skal bruge for at lave mad i børnefødselsdagsstil til 9 piger+1 sulten Anders. Så selvom beløbet er højere end det plejer, har vi fået rigtig meget mad for pengene :)

Godt nytår!

- Mia.

28. dec. 2012

Vinder af GiveAway

Så nåede vi 50 faste læsere, og dermed er vinderen også blevet udtrukket.

Den heldige blev "Whifey", som havde nummer 27 ud af 31 gyldige lodder. Der var desværre et par stykker som ikke havde opfyldt betingelserne, så derfor kunne jeg ikke tælle deres lodder med.


Men ikke desto mindre er jeg glad for at kunne give præmien videre. Vinderen har fået direkte besked på mail.

God aften derude! :)

- Mia.



Kransekage gør-det-selv

(gæsteindlæg fra Anders)
Nu hvor det snart er nytår, er det samtidig også tid til overvældende mængder af lækkerier. En af de tilbagevendende traditioner er kransekage. 

Desværre er god kransekage ofte dyrt, og billig kransekage smager bare aldrig helt rigtigt.

Heldigvis har jeg løsningen; lav det selv! Det er billigere og det er hyggeligt. Bevares, det koster stadig mere end en færdig pakke billig fabriks-kransekage, men med lidt snilde er det langt flottere, langt sjovere at lave og smager langt bedre!
Her er en udførlig guide til, hvordan man laver to overflødighedshorn og tilhørende konfekt, præcis som en bager gør.



Her er de primære ingredienser. På billedet er for ca 125 kr. Det skyldes prisen på kranseXX fra Odense. Der findes billigere alternativer. Flere discountsupermarkeder har en version til en lavere pris. Samtidig er dette til en stor portion! Halverer man opskriften og køber en billig masse, kan man slippe afsted med ca 50-60 kr. Dog bør man undgå figurmarcipan, da det ofte er mere sødt.


Opskriften er simpel. Der går 500 g sukker pr 1000 kg kranseXX. Dertil bruges ca 2 pasteuriserede (IKKE rå!!!) æggehvider.


Ingredienserne blandes grundigt.


Sådan skal konsistensen ca se ud. Bemærk at 2 hvider måske ikke er nok. Her skal man føle sig lidt frem. Massen skal være fast nok til at se stabil ud, men blød nok til at bearbejde.


afvej 515 g. (dette er til et 10-rings overflødighedshorn.)
I denne guide laver jeg to overflødighedshorn og kransekagekonfekt dertil.




Jeg har sådan et ark fra Odense. Da ikke alle har det, skriver jeg afstandene ned. Så må læserne selv tegne skemaet over. Målt fra toppen og ned er længderne som følger:
top: 14g  1,7 cm
ring 1: 18g  7,4 cm
ring 2: 26g  8,8 cm
ring 3: 36g 9,3 cm
ring 4: 42g 11,8 cm
ring 5: 50 g  13,4 cm
ring 6: 58g  14,9 cm
ring 7: 64 g  16,5 cm
ring 8: 72 g  17 cm
ring 9: 84 g  21 cm
fod: resten af massen  13,4 cm

Disse mål rulles ud som på billedet. Toppen er rund, ring 9 er cylinder. Resten er cigarformede.



Stykkerne trykkes med hånden. Bemærk at jeg trykker med håndballen og kun i den ene side.


de skal ca se sådan ud.


Stykkerne formes til ringe og trykkes let med noget fladt. Jeg bruger et skærebræt. Dette gør at der ikke er huller i det færdige horn.
Ring 9 skal være lige høj hele vejen rundt og foden skal ikke samles til en fuld ring.


Sæt dem på papir, så du ved hvilke der hører til hvor. Det er virkelig surt at bytte om på to ved et uheld!


Ringene bages i ovnen på ca 210 (varmluft) eller 225 (alm). De bages til de ser ud som på billedet. Det skulle gerne være mellem 7 og 15 minutter. Bager ovnen skævt (Det gør næsten alle ovne) så vend pladen efter 4-5 minutter. Og hold øje med ringene!


Der tilsættes nu ekstra æggehvide til de sidste ca 500g masse. Dette er til konfekt. Massen skal være blød nok til man kan sprøjte den ud af en pose, men fast nok til at holde formen. 1-2 æggehvider burde gøre det.


Her er værktøjet til konfektdelen. Et tip: Det er nemmere kun at fylde lidt i posen når man sprøjter konfekt ud. Holder man for langt oppe kræver det langt flere kræfter.


Konfekten sprøjtes i ønskede former og pyntes. personligt er jeg vild med dem med mandler, men en pakke cocktailbær gør udseendet mere festligt.


Konfekten bages på samme måde som ringene. Bagetiden er typisk lidt kortere.


Her er udbyttet: 2 horn og en plade konfekt.


Konfekten dyppes i smeltet chokolade. Et tip er at lave en stor skål med varmt vand, lægge chokoladen i en mindre skål og sætte den lille skål ned i den store. Så smelter chokoladen langsomt og brænder ikke på. Undgå at spilde vand i chokoladen!


Glasuren blandes af flormelis og LIDT æggehvide. Gå forsigtigt frem! 


Glasuren skal være så tyk at den kan løbe som på billedet, uden at knække. Er glasuren for tyk knækker den når den sprøjtes på hornene, er den for tynd bliver den flad og gennemsigtig og ligner pis.


Glasuren hældes i en kornét. Det er en tragt lavet af bagepapir.


Ringene sprøjtes med glasur. Vær omhyggelig! Dette er super vigtigt for slutresultatet. Ydersiden er vigtigst og glasuren skal ligge tæt og være rimelig ens. sørg for at glasurstregerne ikke er ret tykke. Det ser billigt ud!
Hold kornétten i samme højde og kør frem og tilbage. Lad glasuren falde på plads af sig selv.
Denne del kan let give krampe i hånden, men som sagt; Dette er meget vigtigt for slutresultatet!
Ringene skal i øvrigt være kølet af inden.


Cirka sådan bør det se ud.


Ringene samles med chokolade. Saml dem 2 ad gangen, saml derefter disse stykker. Sørg for at chokoladen er ordentligt hærdet før du samler de næste.


Nu skulle hornet gerne se sådan ud. 


Sprøjt nu nogle snirkler med chokoladen. Når de er stivnede vendes de og sprøjtes på bagsiden. Så bliver de stærkere og man undgår at blive sur når de knækker.


Pynt hornene med chokolade, flag osv. velbekomme!

Man kan selvfølgelig også bare være kreativ og prøve sig frem. Et ur kan f.eks laves af 4 ringe, som rulles til en cylinder og trykkes. Når de er sprøjtet med glasur sættes to ovenpå hinanden og de to andre samles med bunden mod hinanden og et billede af et ur i midten. 

Synes man mængden er for meget så lav en mindre portion. KranseXX kan kommes i en pose og fryses.
Ligeledes kan færdiglavet konfekt fryses ned. Dog anbefaler jeg ikke at gøre det med noget der har fået glasur, da kondensen der opstår når det tør op igen kan smelte glasuren.

Jeg bruger ca en eftermiddag på en sådan portion, så det kan sagtens nåes endnu! 


Godt nytår! 


27. dec. 2012

Erkendelsens time

Sommetider må man erkende, at man har skudt over mål. Det begynder jeg så småt at tro at jeg har gjort med min kørende GiveAway, hvor kravet for trækning var 70 faste læsere.
Jeg synes jo ikke at det skal gå ud over de søde, faste læsere jeg allerede har fået, og derfor ændrer jeg nu vilkårene lidt:

Vinderen af gavekortet på 250 kroner til Rema1000 udtrækkes ved 50 faste læsere - Der mangler kun 1!! :)

Så skynd jer at hanke op i venner og veninder, så jeg kan få sendt et gavekort afsted. Det ville jo være en dejlig hjælp til nytårsmiddagen! ;) De kan deltage her: http://sumadplan.blogspot.dk/2012/12/give-away.html

- Mia.

25. dec. 2012

At leve godt...

Selvom man er på SU og gerne vil spare penge på madbudgettet, betyder det ikke at man ikke en gang imellem skal have en god bøf. Slet ikke når man kan gøre det for meget få kroner.

I aften fik Anders og jeg gode tykstegsbøffer, kartoffelbåde, rødvinssauce og rødbedesalat. Alt i alt har hele måltidet kostet omkring 40 kroner.


Rødbedesalaten var en rest fra i går, som jeg fik med hjem af min mor. Desuden fik jeg lidt gåsefedt og gåsefond med hjem, som jeg har brugt i rødvinssaucen. Rødvinen var noget billigt sprøjt vi har haft i årevis, men den egnede sig fint til sauce. Den kunne sagtens have været undværet, en gåsesauce skal man heller ikke kimse ad! Bøfferne købte jeg til 12 kroner stykket.

Formålet med dette indlæg er egentligt bare at sige, at det at leve billigt ikke nødvendigvis betyder at leve kedeligt :)

Ønskes en opskrift på noget, så sig til.

- Mia:

23. dec. 2012

Ugens opskrift - Spinatpandekager med bønnefyld

Så er jeg klar med anden runde af "Ugens opskrift". I denne uge var der to retter på madplanen som havde nogle lidt kryptiske navne. Den ene var "Lun linsesalat", som jeg lagde opskrift ud på i tirsdags, og den anden var så "Spinatpandekager med bønnefyld". Da man ikke umiddelbart kan lure hvad der er deri udfra navnene, synes jeg da at de skulle deles.
Og den sidste af de to kommer så her:



Spinatpandekager:
250 g. hakket spinat fra frost
4 æg
50 g. mel
Salt
Lidt peber

Det hele røg op i en skål

Så fik det en tur med stavblenderen

Og så var det klar til at komme på panden

Der blev til 7 pandekager af denne omgang

Opskriften her har jeg fra http://foodiesnfashion.blogspot.dk/2012/06/spinat-wraps.html. Jeg lavede dobbelt portion, men havde ikke helt nok spinat. Men de blev lækre alligevel :)


Bønnefyld:
1 løg
2 fed hvidløg
1 lille chili
1 pk. bacon
En rest medister (kan udelades)
1 ds. kidneybønner
100 g. grønne linser
100 g. gule linser

Mens linserne forkogte skar jeg chili, hvidløg, løg, bacon og medister i små stykker

Så svitsede jeg baconen til den havde afgivet fedtstof, og så kom jeg chili, løg og hvidløg ved


Derefter kom jeg medisteren op i gryden, og lod den svitse lidt inden jeg hældte kidneybønnerne i. Til sidst kom de kogte linser i gryden, og jeg vendte det hele rundt.

Mums!

Egentligt var det min mening at lave retten vegetarisk, men det rynkede Anders noget på næsen af. Heldigvis har jeg jo stadig en del bacon i fryseren, og jeg må sige at det virkelig gav retten en rigtig god smag. De gule linser blev noget smattede under forkogningen, men det gjorde faktisk bare at de bandt alt det andet sammen, så man kunne holde styr på fyldet inde i pandekagen.
Det var virkelig lækker, og ikke mindst ret sund aftensmad!

God aften :)

- Mia.

Madplan uge 52

Så kom julen, og med den også en uge hvor vi ikke er så meget hjemme til spisning. Men en lille smule mad skal vi dog have, så jeg måtte trodse blæsten og tage ud at handle i dag.
I denne uge havde jeg endnu en udfordring i, at butikkerne ikke har fået nye reklamer. Så jeg besluttede mig for at køre ned til en af de lokale discountforretninger, og håbe på det bedste. Dog var det ikke helt uden forberedelse; jeg havde hjemmefra lavet en lille seddel, hvor der på den ene side stod hvad jeg havde i fryseren, og på den anden side hvilke dage jeg skulle købe ind til. Men jeg kunne da godt mærke, mens jeg stod i butikken, at jeg ikke havde min normale liste at forholde mig til.

Men jeg fik da handlet ind til en fornuftig madplan, som ser sådan ud:


  • Mandag: Juleaften J
  • Tirsdag: Tykstegsbøffer med kartofler og grønt
  • Onsdag: Ikke hjemme til spisning
  • Torsdag: Frikadeller med kartofler og rødkål
  • Fredag: Forårsruller (Anders alene hjemme)
  • Lørdag: Tortillas
  • Søndag: Hønsekødssuppe


Indkøb:
Kartofler
Avocado
Forårsruller
Krydderimix
Salsa
Bønner
Hk. Svinekød
Tykstegsbøffer
Sukker
Mælk
Müesli

Denne gang slap jeg med 141 kroner, og det er jeg fuldt ud tilfreds med. 

I aften kommer opskriften på "Spinatpandekager med bønnefyld på bloggen". I sidste uge nævnte jeg også at jeg skulle lave limemarmelade, og det kommer der også en opskrift på i den kommende uge. Bare for hyggens skyld ;)

Glædelig jul derude!

- Mia.

18. dec. 2012

Ugens opskrift - Lun linsesalat med kyllingebryst

I søndags lovede jeg, at én af ugens opskrifter ville være "Lun linsesalat". Det har jeg lavet i aften, og jeg har husket at tage billeder undervejs, som jeg kan dele med jer.

Jeg brugte:
1 stor gulerod
1 pastinak
1 persillerod
100 g. grønne linser
100 g. gule linser
½ bouillonterning
1 løg
½ chili
2 fed hvidløg
2 kyllingebryst


Først skar jeg rødderne i små tern

Dem kom jeg i gryden med linserne, dækkede det hele med vand, og kogte det sammen med den ½ bouillonterning i ca. 15 minutter

Så snittede jeg kyllingen i mindre stykker på ét skærebræt, og chili og hvidløg på et andet

Først svitsede jeg chili og hvidløg af..

.. Og så op med kyllingen

Mens kyllingen stegte snittede jeg løget, og kom det op i panden

I mellemtiden havde rødder og linser kogt færdigt..

Så da løgene var bløde, røg det også op i panden. Til sidst smagte jeg til med lidt hvidløgspulver, samt salt og peber.

Når man laver mad på den her måde, lærer man hen ad vejen. Set i bakspejlet skulle rødderne have kogt 5 minutter mindre, da de var blevet lidt for bløde til at man kunne kalde retten en salat. Det blev nærmere til en sund version af biksemad :)

Men det smagte heldigvis rigtig godt. Anders var også tilfreds, selvom han ellers havde været ret skeptisk da han så madplanen. Men det er nok ikke sidste gang jeg har lavet dén ret til ham ;)

- Mia.

16. dec. 2012

Give Away

(Sponsoreret indlæg)

For et par uger siden var jeg nede i min lokale Rema1000, hvor jeg løb ind i forretningsføreren Dennis. Jeg fortalte ham om mit blogprojekt, og han fik adressen og mit telefonnummer, og sagde at han ville ringe til mig. Da jeg ikke havde hørt fra ham efter 1½ uge, tænkte jeg at det nok bare var det.
Men forleden dag ringede han og sagde, at han synes at bloggen er rigtig fed, og at det da var noget han gerne ville støtte op om.

Så i dag var jeg nede og hente et gavekort til Rema1000 på 250 kroner. Gavekortet kan bruges i alle Rema1000 butikker landet over.



Og det vil jeg nu give videre til jer!

For at deltage i denne Give Away skal man enten:

  • registrere sig som fast læser, og skrive en kommentar til indlægget her med sit bedste spareråd = 1 lod
  • registrere sig som fast læser, og skrive en kommentar til indlægget her med sit bedste spareråd + linke til indlægget på sin egen blog = 2 lodder
Vinderen bliver udtrukket ved 70 faste læsere, og bliver trukket tilfældigt blandt deltagerne.

Held og lykke!

- Mia.



Madplan uge 51 + Bazar Vest

Så blev det søndag igen, og tid til endnu en madplan. Men inden den, må jeg lige komme med en (ikke særlig alvorlig) advarsel: Lad være at tage i Bazar Vest, hvis du ikke har tænkt dig at bruge penge. For det kan man ikke!
Her i weekenden har Anders og jeg været på kærestetur til Århus, og den skulle da sluttes af med en tur i Bazar Vest. Anders havde aldrig været der før, og jeg kun en enkelt gang med pigerne. Heldigvis havde den ene gang forberedt mig på, at det er en god idé at have penge på lommen når man går derind, så jeg hævede 200 kr. inden vi kørte fra hotellet (Det skal måske lige nævnes, at hotelopholdet var finansieret af overskuddet på madbudgettet). Og her er hvad man kan få for knap 200 kr. i Bazar Vest:


1 pose grønne linser
1 pose gule linser
1 pose kidneybønner
1 pose knust hvidløg
1 pakke sushitang
1 kg. klementiner
1 kasse(!!) lime
1 pakke dadler
1 pose tørret kiwi
1 granatæble
1 pakke kina-hvidløg
1 (KÆMPE) hvidkål
8 blandede chilier


Hvidkålet ved siden af en normal størrelse lime og en ligther

Det er kun bønnerne, linserne og krydderierne der bliver brugt i ugens madplan, så det vil også kun være dem der fremgår af budgettet. Kålet skærer vi ud og fryser ned, og citrusfrugterne laver jeg en ordentligt røvfuld marmelade af. Jeg satser på at lægge billeder op af fremgangen og resultatet :)

Madplanen kommer her:
  • Mandag: Fiskefrikadeller med kartofler
  • Tirsdag: Kyllingebryst med lun linsesalat
  • Onsdag: Aspargessuppe
  • Torsdag: Medister med rødkål
  • Fredag: Rugbrødsmadder
  • Lørdag: Hønsekødssuppe
  • Søndag: Spinatpandekager med bønnefyld


Indkøb (Udover det fra bazaren):
Kartofler
Rodfrugter
Pålæg
Medister (2 pk.)
Hønsekødssuppe
Hk. Tomat
Smør
Mælk
Müesli

I denne uge var der billigt smør, og vi var løbet tør for hakkede tomater og tomatpure. Og det er bare så rart at have stående, så det måtte jeg lige købe ind også. Med disse varer samt det fra bazaren kom jeg i denne uge til at bruge præcis 200 kroner på varer til madplanen.
Ugens opskrifter bliver sandsynligvis Lun linsesalat og Spinatpandekager med bønnefyld. Jeg kan desværre ikke give opskrifterne på forhånd, da jeg først skriver dem mens jeg laver mad. ;)

Og så vil jeg slutte med en lille teaser: I aften omkring kl. 21.00 skyder jeg en Give Away i gang. Den er værd at deltage i, så hold øje med bloggen!

- Mia.

11. dec. 2012

Ugens opskrift - Pasta med "Tøm Køleskabet"-kødsauce

Man kan ikke planlægge alt her i livet, og sådan er det også for madplaner. Så derfor sker det somme tider, at man ikke lige får spist det der var planlagt, og derfor står en dag med køleskabet fyldt af madvarer som var til overs.
Hvis man er kommet i den situation, og man ikke lige ved hvordan man skal få det brugt, er det en rigtig god idé at lave en gang kødsauce.
Dét gjorde jeg i dag, og der blev til en ordentlig portion, så der også er til lasagnen på torsdag.

Jeg brugte:
500 g. hk. kalv/svin
3 små gulerødder
3 rodfrugter
1 tomat
3 dåser hk. tomater
1½ løg
3 fed hvidløg
1 pk. bacon
Ca. 150 g. grønne linser
½ rødkål (Ikke på billedet)
En klat ketchup (Ikke på billedet)
Krydderier
Lidt pastavand

Linserne forkogte jeg i eftermiddags da jeg kom hjem, så de var klar til brug.


Det (meste af det) jeg brugte

Først snittede jeg bacon, løg og hvidløg

Så stegte jeg baconen til den var næsten sprød, og havde frigivet fedtet

 
Så kom kødet i gryden, og stegte med sammen med det andet

Så rødderne, som jeg havde skrællet og revet

Imens det stegte af, snittede jeg rødkål

Og så kom det også i gryden

Så de 3 dåser tomat

Jeg kunne godt have brugt en ekstra dåse tomat, for der var ikke helt nok væde i sovsen. Men så fik den bare et ordentligt skud ketchup, og lidt af vandet fra pastaen (Beklager den elendige billedkvalitet)

Pastaen kogte imens sovsen simrede

Til sidst røg linserne op i gryden, og så skulle de bare lige blive varme. Jeg smagte til med salt, paprika, citronpeber og lidt chili. Jeg bruger næsten altid en hel masse krydderier i vores mad.

Så var der serveret!

Så essensen i denne opskrift er, at næsten alt kan gå deri. Man behøver altså ikke købe alt det ovenstående ind, man smider bare det i man lige har. Resultatet bliver en kødsovs der fylder, én med masser af mad i (Som svigerfar ville sige det).
Det kan lige nævnes, at grønne linser er super gode i den her slags kødretter, og de kan virkelig strække maden langt. I andre hakkekøds-retter som f.eks. hakkebøffer eller frikadeller, kan man komme nogle kogte, røde linser i for at strække kødet lidt længere. Der er masser af protein i linser, og så kan man ofte finde dem på tilbud til 10-15 kr. posen. Og der er til mange gange i sådan en pose :)

Resterne af saucen skal som sagt bruges på torsdag i en lasagne. Der har vi niecen på besøg, og jeg er lidt spændt på om hun opdager at saucen er lidt lilla i det (Pga. rødkålen).
Det skal i hvert fald nok smage godt! :)

- Mia.

Ps.: Det er en god idé at bruge en STOR gryde, hvis man laver en portion så stor som denne. Ellers vil man nok opleve pladsmangel ;)