Sider

6. feb. 2013

Hvad jeg gør, og hvorfor jeg gør det

Nogle af jer har bedt om en gennemgang af et af mine indkøb, og i lyset af dette foreslog Anders forleden, at jeg kunne lave et indlæg om hvad det egentligt er jeg gør rent praktisk, og hvorfor jeg gør det. Det syntes jeg var en rigtig god idé, så jeg vil prøve at beskrive hvad det er jeg gør - trin for trin.

Da jeg er en lille smule planlægningsautist, begynder mine forberedelser somme tider allerede fredag. Her tager jeg første kig på www.minreklame.dk, for at danne mig et overblik over hvilken forretning, der har de bedste tilbud.
Søndag går jeg så for alvor i gang. Tilbudsaviserne fra discountbutikkerne bliver grundigt gennemgået, og ud fra den mest spændende og billigste forsøger jeg så at stykke en madplan sammen. Kød er ofte det dyreste at indkøbe til et måltid, så planen bliver stykket sammen af det kød der er billigst den uge. Dog forsøger jeg stadig at variere retterne, da det virkelig bliver surt at skulle spise det samme 3 dage i træk.
Ud over aviserne bruger jeg selvfølgelig også det jeg i forvejen har i fryseren. Anders og jeg har lavet en liste over hvad vi har, så den har jeg altid åben mens jeg laver planen. Hver uge er der noget på planen som der slet ikke skal købes noget til. Især supper er gode, da det er billigt at lave og mætter godt her i vinterkulden.

Når så planen er færdig, og Anders har godkendt (han skal jo også have lov at bestemme lidt ;) ), laver jeg ugens indkøbsliste. Her går jeg simpelthen slavisk frem, og starter med det der skal købes til mandagens mad osv. Man huske at tjekke skabene, det kunne jo være der gemte sig noget godt.
Indkøbslisten har flere funktioner. For det første husker man at få de ting man skal bruge med hjem, men den hjælper virkelig også på impulskøbene. Det er også en god idé at sørge for at man ikke er sulten når man skal handle. Man kan få lyst til de mærkeligste ting i den situation, og det er nemt at overbevise sig selv om at man jo har brug for det.

Så er det ellers afsted med et par indkøbsposer i lommerne. I forretningen finder jeg de ting jeg har skrevet på listen, men jeg sørger også for at tjekke kølediskene for gode tilbud. Ofte har forretningerne kød som kun har få dage til sidste salgsdato sat virkelig meget ned. Opbevarer man kødet i fryseren kan det sagtens holde sig, og her kan man virkelig spare mange penge. Så selvom jeg egentligt ville sige at man skal holde sig til sin liste, er det også en god idé at være tilpas fleksibel hvis der er økonomisk vinding i det. Men det tæller kun hvis det er "rigtige" madvarer og altså ikke chokolade! :D
Hvis butikken ikke har tilbuddene fremme spørger jeg altid efter dem. Somme tider har de dem på lager, og andre gange kan man forhandle sig frem til at få en tilsvarende vare til samme pris.

Nu har jeg så fortalt hvad jeg gør, men jeg vil også gerne sige en smule om hvorfor. Der er selvfølgelig den åbenlyse grund at vi begge er på SU, men der er mere i det end det.
Indrømmet, da jeg startede, troede jeg ikke på at det ville holde mere end et par uger. At det var en fiks idé jeg lige fik, og at vi efter et par uger ville falde tilbage i de gamle vaner.

Men jeg fik hurtigt øjnene op for hvor mange penge, tid og energi man sparer ved denne form for planlægning. Før i tiden handlede vi hver/hver anden dag, og hver gang kunne der snildt ryge 100-200 kroner. Nu bruger jeg 200 kr. om ugen som maksimum, og i store tal er vi gået fra et husholdningsbudget på 4000 kroner om måneden til 2500 om måneden. Af de 2500 går omkring 1000-1200 til mad (inkl. hygge, som jo ikke er med i mit ugentlige budget) og næsten hver måned ryger der omkring 500 kr. på vores fælles feriekonto. Resten går til husholdningsting, vaskepoletter og evt. medicin.
Også tiden er der vinding på. Frem for at bruge tid flere gange om ugen på at handle (og stå i kø), bruger jeg nu max 1½ time på planlægning og indkøb. Samtidig slipper jeg også for fra dag til dag at skulle finde på aftensmad, og det giver en skøn frihed at vide hvad man skal have, og at der er handlet til det.

Så hvorfor gør jeg det? Fordi det simpelthen ikke kan betale sig at lade være! Og selvom jeg måske ikke blogger om det resten af mit liv, er madplanerne kommet for at blive.

Jeg håber at alt dette giver mening, og at det er brugbart for andre. Jeg vil meget gerne høre fra jer, hvis I har  spørgsmål til noget af det, eller hvis I har andre tips og tricks til billige indkøb. :)

- Mia.

10 kommentarer:

  1. Dette er første gang jeg har læst din blog Mia, men du har fået mig overbevist. Fra nu af laver jeg madplan. Bruger aaalt for mange penge på uovervejede måltider. Rigtig fin blog du har her :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak! Jeg er glad for at du kan lide den :)

      Slet
  2. Kunne godt være, at jeg skulle blive bedre til kigge i de forskellige aviser :) jeg plejer altid bare at tage netto og finde de ting, jeg skal bruge til min madplan. Men det er da fjollet, når jeg har Fakta, Aldi og Rema1000 få hundrede meter væk. Bliver helt spændende at handle forskellige steder :D
    Super gode råd. Håber de kan hjælpe mig med at spare lidt penge hist og her

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg synes faktisk at Netto er blevet ret dyre, og det samme med Fakta. Mine yndlingsforretninger er Rema1000 og Lidl. Dog er Lidls aviser virkelig mærkeligt skruet sammen, så det er svært at danne en madplan udfra den. Så når jeg handler der, er det altid lidt på gefühlen :)

      Slet
    2. Det har du ret i. Min kæreste prøver tit at få mig ned i Aldi, da vi får mange flere ting med hjem til samme eller billigere penge. Jeg skal bare lære at købe produkter fra andre producenter end jeg kender :P og det er jeg ikke så god til. Men godt du siger det. Må kigge lidt nærmere på Rema1000 :)

      Slet
  3. Hej Mia, er forholdsvis ny læser på din blog. Tak for inspiration, jeg er meget imponeret over hvor lidt du bruger om ugen på mad.

    Tak for god inspiration

    SvarSlet
  4. Hej Mia :)
    Jeg har netop fundet frem til din blog og jeg er meget imponeret. Det er virkelig flot, at du ved blot at strukturere dine indkøb og måltider kan spare så mange penge hver måned.. Jeg har dog lige et par spørgsmål, som jeg håber du vil svare på.

    1) Hvordan kan det være at din indkøbsliste aldrig involverer fx rugbrød, pålæg, morgenmad og den slags? Det forvirrer mig lidt ;)

    2) Når du nu allerede i weekenden planlægger hele ugens forløb, så tænker jeg - misforstå mig ikke - om det ikke kan gå hen og blive lidt kedeligt? Altså om det måske forhindrer jer i at være spontane (enten sammen eller hver for sig), fordi det netop er planlagt, at I er hjemme til aftensmad og der er handlet ind til det?

    Kh en ny og inspireret læser :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej med dig :)
      Selvfølgelig vil jeg svare! Det er jo nogle rigtig gode spørgsmål du har :)
      1) Der er altid morgenmad på indkøbslisten. Vi spiser mysli med mælk om morgenen :) Rugbrød bager jeg selv, jeg køber brødblandinger stort ind når de er på tilbud. Så giver jeg omkring 11 kr. for et stort, hjemmebagt rugbrød. Pålæg er listet på nogle af de tidligere madplaner, men her køber jeg igen kun ind når det er billigt. Så gemmer jeg bare noget i fryseren :)

      2) Selvom jeg planlægger i weekenden er planen jo ikke mere fast end som så. Så hvis der er noget af maden vi ikke får spist, går det bare videre til ugen efter. Det sker jo at pigerne skal samles, eller at forældrene inviterer på mad. Og gratis mad må jo være det bedste spareråd ;)

      Jeg håber at det var svar nok, ellers må du meget gerne spørge mere :)

      Hilsen Mia.

      Slet
    2. Tusind tak for svar! Så giver det hele jo meget mere mening :) Men skriver du det så på indkøbslisten her på bloggen, når du eksempelvis køber brødblandinger og pålæg på tilbud? Og et sidste spørgsmål: er brødblandinger billigere end selv at købe forskellige kerner og melsorter til sit rugbrød? Jeg plejer nemlig at gøre sidstnævnte.

      Mange tak for en god og inspirerende blog!! :)

      Slet
  5. Ja, det skriver jeg også på listen. Alle madvarer jeg køber ind kommer på listen (Udover slik, chips og take-out, for det er jo snyde-mad ;) Men det køber vi nu heller ikke så tit).
    Jeg ved faktisk ikke om blandingerne er billigere end at købe delene for sig. Jeg har aldrig bagt rugbrød helt fra bunden, det er jeg for doven til :D Men jeg køber kun blandinger når de er meget billige. De billigste jeg fik fingrene i kostede 6,95 i Netto. Jeg giver max. 12 kroner for en pakke, hvor der bliver til et helt, stort rugbrød.
    Hvad tror du det ca. koster dig pr. rugbrød? :)

    SvarSlet